- OBJECTIU
Valorar l’oli d’oliva i el seu grau d’acidesa mitjançant la
potassa (KOH) de concentració coneguda i valorada (0.098M).
- MATERIALS, REACTIUS I PERILLOSITAT
-
Pinsa de bureta
-
Bureta
-
Suport universal
-
Erlenmeyer
-
Vas de precipitats
-
Comptagotes
-
Matràs aforat amb dissolució de KOH
-
Éter etílic (CH3CH2OCH2CH3)
INFLAMABLE
-
Embut de filtració
-
Balança de precisió
-
Fenoftaleïna
-
Alcohol (CH3CH2OH) INFLAMABLE
- PROCEDIMENT EXPERIMENTAL
Partim d’una dissolució aquosa ja preparada de KOH en un
matràs aforat de concentració 0.098M. Montem el muntatge amb la bureta i les
pinses de bureta al suport universal i amb ajuda de l’embut de filtració (de
tamany menut) plenem la bureta, netejada prèviament amb la dissolució de
potassa, amb 25 mL d’aquesta dissolució.
En un Erlenmeyer posem 25 mL d’alcohol i 25 més d’éter
etílic mesurats en una proveta, i dos gotes de fenoftaleïna. Procedim a fer la
valoració prèvia per a llevar-li l’acidesa a l’alcohol i així poder valorar
l’oli exactament, perquè si no al valorar l’oli influiria també l’acidesa de
l’alcohol. Com sempre en les valoracions, obrim la clau de la bureta i, mentre
movem l’Erlenmeyer, deixem caure la substància de concentració coneguda, que
sempre col·loquem dalt, en aquest cas potassa. El que volem fer és canviar el
medi àcid de l’Erlenmeyer (alcohol + éter etílic) a un medi neutre. Per a això
tenim la fenoftaleïna, que ens indicarà quan comence a fer-se un medi neutre
amb el color rosa.
Obtingut el medi neutre que buscavem, tarem un vas de
precipitats a la balança de precisió i afegim, amb ajuda d’un comptagotes 5 g d’oli d’oliva.
Els posem en l’Erlenmeyer i per a que no es quede res al vas
de precipitats el repassem amb un poc del contingut de l’Erlenymer varies
vegades i afegim dos gotes més de fenoftaleïna.
Ara procedim a valorar l’acidesa de l’oli. Primer convé fer
una valoració prova per a veure sobre quins valors es fa el medi neutre, i
després unes valoracions més exactes, gota a gota. El que fem és obrir la calu
de la bureta i deixar que caiga KOH fins que es torne de color rosa, sempre
movent l’Erlenmeyer. Quan hem acabat, buidem l’Erlenmeyer i el tornem a plenar
seguint el procediment anteriorment explicat, també enrasem la bureta amb
potassa i repetim unes 3 valoracions.
- OBSERVACIONS I DADES OBTINGUDES
Quan tirem KOH a l’alcohol i l’éter etílic, la dissolució es
fa color rosa. Quan a eixa dissolució formada de la valoració prèvia li afegim
els 5 g
d’oli es dissolen perfectament, i formen una dissolució blanquinosa.
1ª→ 4,9 mL
KOH/ 1mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic
2ª→ 4 mL
KOH/ 1,2 mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic
3ª→ 4,3 mL
KOH/ 1,4 mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic
- TRACTAMENT DE DADES
C17H33-COOH
+ KOH → C17H33-COOK + H2O
Àcid oleic + potassa → sal potàssica de l’àcid oleic/oleicat
de potassi + aigua
C17H33-COOH → COOH – (CH2)7-CH=CH-(CH2)7-CH3
L’hidrogen del primer grup carboxil (COOH) és el que li dona
l’acidesa a l’acid oleic, fórmula del qual hem desenvolupat.
- EXPLICACIÓ CIENTÍFICA
En la valoració prèvia la dissolució canvia de color perquè
ha canviat de pH àcid a neutre, ja que hem neutralitzat l’alcohol i l’éter
etílic amb KOH.
Açò ho fem perquè en la valoració de l’àcid oleic no volem
que influïsca el pH de l’alcohol i l’éter etílic, que és àcid.
La causa de que posarem alcohol i éter etílic a l’Erlenmeyer
i no aigua, per exemple, és per a dissoldre l’oli, ja que aquestes 2
substàncies compartixen la mateixa polaritat amb l’oli.
Núria i Alba.
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada