dilluns, 28 de maig del 2012

Valoració del grau d'acidesa d'un oli d'oliva


  1. OBJECTIU
Valorar l’oli d’oliva i el seu grau d’acidesa mitjançant la potassa (KOH) de concentració coneguda i valorada (0.098M).

  1. MATERIALS, REACTIUS I PERILLOSITAT
-          Pinsa de bureta
-          Bureta
-          Suport universal
-          Erlenmeyer
-          Vas de precipitats
-          Comptagotes
-          Matràs aforat amb dissolució de KOH
-          Éter etílic (CH3CH2OCH2CH3) INFLAMABLE
-          Embut de filtració
-          Balança de precisió
-          Fenoftaleïna
-          Alcohol (CH3CH2OH) INFLAMABLE

  1. PROCEDIMENT EXPERIMENTAL
Partim d’una dissolució aquosa ja preparada de KOH en un matràs aforat de concentració 0.098M. Montem el muntatge amb la bureta i les pinses de bureta al suport universal i amb ajuda de l’embut de filtració (de tamany menut) plenem la bureta, netejada prèviament amb la dissolució de potassa, amb 25 mL d’aquesta dissolució.
En un Erlenmeyer posem 25 mL d’alcohol i 25 més d’éter etílic mesurats en una proveta, i dos gotes de fenoftaleïna. Procedim a fer la valoració prèvia per a llevar-li l’acidesa a l’alcohol i així poder valorar l’oli exactament, perquè si no al valorar l’oli influiria també l’acidesa de l’alcohol. Com sempre en les valoracions, obrim la clau de la bureta i, mentre movem l’Erlenmeyer, deixem caure la substància de concentració coneguda, que sempre col·loquem dalt, en aquest cas potassa. El que volem fer és canviar el medi àcid de l’Erlenmeyer (alcohol + éter etílic) a un medi neutre. Per a això tenim la fenoftaleïna, que ens indicarà quan comence a fer-se un medi neutre amb el color rosa.

Obtingut el medi neutre que buscavem, tarem un vas de precipitats a la balança de precisió i afegim, amb ajuda d’un comptagotes 5 g d’oli d’oliva.

Els posem en l’Erlenmeyer i per a que no es quede res al vas de precipitats el repassem amb un poc del contingut de l’Erlenymer varies vegades i afegim dos gotes més de fenoftaleïna.
Ara procedim a valorar l’acidesa de l’oli. Primer convé fer una valoració prova per a veure sobre quins valors es fa el medi neutre, i després unes valoracions més exactes, gota a gota. El que fem és obrir la calu de la bureta i deixar que caiga KOH fins que es torne de color rosa, sempre movent l’Erlenmeyer. Quan hem acabat, buidem l’Erlenmeyer i el tornem a plenar seguint el procediment anteriorment explicat, també enrasem la bureta amb potassa i repetim unes 3 valoracions.



  1. OBSERVACIONS I DADES OBTINGUDES
Quan tirem KOH a l’alcohol i l’éter etílic, la dissolució es fa color rosa. Quan a eixa dissolució formada de la valoració prèvia li afegim els 5 g d’oli es dissolen perfectament, i formen una dissolució blanquinosa.
1ª→ 4,9 mL KOH/ 1mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic
2ª→ 4 mL KOH/ 1,2 mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic
3ª→ 4,3 mL KOH/ 1,4 mL KOH per a neutralitzar l’alcohol i l’éter etílic

  1. TRACTAMENT DE DADES


C17H33-COOH + KOH  →  C17H33-COOK + H2O

Àcid oleic + potassa   →   sal potàssica de l’àcid oleic/oleicat de potassi + aigua

C17H33-COOH     →      COOH – (CH2)7-CH=CH-(CH2)7-CH3
L’hidrogen del primer grup carboxil (COOH) és el que li dona l’acidesa a l’acid oleic, fórmula del qual hem desenvolupat.

  1. EXPLICACIÓ CIENTÍFICA
En la valoració prèvia la dissolució canvia de color perquè ha canviat de pH àcid a neutre, ja que hem neutralitzat l’alcohol i l’éter etílic amb KOH.
Açò ho fem perquè en la valoració de l’àcid oleic no volem que influïsca el pH de l’alcohol i l’éter etílic, que és àcid.
La causa de que posarem alcohol i éter etílic a l’Erlenmeyer i no aigua, per exemple, és per a dissoldre l’oli, ja que aquestes 2 substàncies compartixen la mateixa polaritat amb l’oli.

Núria i Alba.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada