Objectiu:
Determinar el coeficient de fregament dinàmic en diferents superfícies.
Materials utilitzats:
![]() |
Dinamòmetre 10N |
![]() |
Dinamòmetre 1N |
![]() |
"Taco" de fusta |
![]() |
Balança de precició |
Procediments:
Vam començar la practica preparant tots els materials que anàvem a utilitzar, a continuació vam agafar el taco (part no esponjosa) i el dinamòmetre de 1N i estiràvem sobre una de les superfícies on fèiem les proves (la taula) a velocitat costant (MRU) per a determinar el coeficient de fregament dinàmic. Seguidament vam traslladar el taco a terra i repetim el procediment, també vam fer aquesta prova sobre una tarima de fusta canviant el dinamòmetre per el de 10N , a continuació vam baixar al pati per a repetir-ho sobre el sòl (cement o formigó ) i per ultim sobre l'alfombra.
En acabar vam tornar a la taula i vam repetir el mateix procediment però amb la part esponjosa del taco sobre la taula, amb el dinamòmetre de 10N.
Observacions i dades obtingudes:
En les superfícies no rugoses notàvem com el dinamòmetre de 1N marcava oscil·lacions en la mesura,ja que en la superfície si trobàvem un punt amb més "rugositat" el taco es frenava i el dinamòmetre havia de fer més força.
Explicació científica:
Hem utilitzat un MRU per a fer les proves ja que per a calcular més fàcilment el coeficient de fregament és més fàcil fer-ho amb a=0m/s2
També hem de diferenciar el coeficient dinàmic del estàtic, el dinàmic es el que obtenim quan els cosos estan en moviment que sempre serà menor que el estàtic que es el que obtenim quan els cosos partixen del repòs per assolir el moviment.
Atenent-nos a la segona llei de Newton el sumand de les forces és igual a massa per acceleració
Si a=0 --> ƩF=O
per tant Fa favor- Fen contra=0 així Fa favor=Fen contra
en el nostre cas: Fdinamometre=Ffregament
d'ahí podem traure que: Fdinamometre=μd · N (Normal)
μd=Fdinamometre/Normal
La N del taco la vam traure així:
N= -P= -m·g = -85,9 · 9,8
N=841,82N(Newtons)
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada